DEN MATEK 2024 SE BLíží: JAK OSLAVUJEME MAMINKY?

Češi nejspíš zatím vyhlížejí hlavně zítřejší Den vítězství, protože jim přinese den volna navíc. Součástí tohoto týdne je ale i Den matek. Jak oslavujeme maminky napříč stoletími? 

Oslavy mateřství a matek sahají až do dob pravěku a starověku. Mnohé pohanské rituály probíhaly právě na počest matek nebo bohyň plodnosti.

Písemné prameny dokládají slavení svátku matek od 16. století, a to na území Anglie. Svátek se tehdy označoval jako „Mateřská neděle“ (nebo také „Neděle matek“) a spadal do předvelikonočního postního období. O Mateřské neděli se však maminky neobdarovávaly, jako je tomu dnes. Zvykem bylo dávat sloužícím v bohatých rodinách dovolenou, aby mohli na chvíli odjet domů a vidět svojí maminku. Svátek tedy sloužil především k rodinným setkáním.

Den matek v dnešním slova smyslu se zrodil až počátkem minulého století, v roce 1907. Ve Spojených státech amerických se tehdy začala projevovat úcta matkám a oslavovat mateřství, zároveň se vzdával hold i ženě jménem Anna Reeves Jarvisová, velké bojovnici za práva matek. Den matek se začal v Americe slavit pravidelně od roku 1908, o jeho prosazení se zasloužila Anna Marie Jarvisová, dcera zmíněné Anny Reeves. V roce 1914 prohlásil tehdejší americký prezident Woodrow Wilson den matek za celonárodní svátek a od té doby se oslavuje druhou neděli v květnu.

2024-05-07T07:29:24Z dg43tfdfdgfd