MUžSKý IDEáL KRáSY PřED 100 LETY: BLEDé TVářE S PLNOVOUSY žENY NEZAJíMALY. HLEDALY OPáLENé SPORTOVCE S CHARAKTEREM

Když si zkusíte představit dvacátá léta, podle toho, co jste o nich četli nebo viděli, co si vybavíte? Flappers (česky ptáčata, označení pro moderní dívku), krátké šaty a dokonalé účesy? A co třeba prohibice a pašeráctví? Nebo pozlátko a extravagance Hollywoodu? Vše by bylo správně. Ale nezapomínejme ani na otázku krásy. Co tehdy ženy na mužích kvitovaly s povděkem? Co se jim na nich líbilo?

Velkou roli v tomto případě sehrála první světová válka, která dodala mladým lidem jakýsi pocit vzpurnosti a odvahu přetvořit společenské normy přetrvávající z viktoriánské doby. K tomu bylo také nutno připočíst vzestup nových technologií a rostoucí význam továrny na sny.

Krása a starověký Řím: Na vrásky platilo husí sádlo, ženu s neudržovanou pletí nikdo nechtěl

Hladce oholená tvář a štíhlé tělo

Na většině fotografií z devatenáctého století měli muži působivé plnovousy. S postupem času ale začala tato móda odumírat. Jednak to začalo být považováno za nehygienické a zároveň nebezpečné. Při holení břitvou hrozilo opravdu ošklivé poranění. Naštěstí přišla éra holicích strojků, tak proč je nevyužít, že... Navíc vousy pod plynovými maskami překážely, které bylo nutno, kvůli používání chemických zbraní, nosit. Americká armáda tak kvůli tomu svým vojákům darovala žiletky a holítka. Muži si pak zvyk holit se přinesli domů. A výsledky byly více než patrné. Na fotkách zkraje dvacátého století byste sotva našli na tváři nějaký chloupek. Fandilo se maximálně tenkým, udržovaným knírům.

Nové normy se zavedly i v oblasti tělesné hmotnosti. Tady byl hlavním iniciátorem Hollywood. Herci, jak ženy, tak i muži, měli být ideálně štíhlí, protože, jak známo, kamera přidává pár kilo navíc. Navíc se točilo od rána do večera. Kaskadérské kousky také za herce většinou nikdo neudělal. Nebyl tak vlastně ani čas na to, aby někdo přibral.

Svatby ve starověkém Římě: Dětské nevěsty, železný prsten a zákaz líbání manželky

Držet krok s nejnovějšími módními trendy

U mužů byly v té době považovány za moderní vlasy sčesané dozadu, s notnou dávkou pomády. Mohly být uprostřed rozčesané na pěšinku, nebo mírně stočené na bok. Nikdy však nesměly padat na krk, to by bylo společenské faux pas. Mělo to ale i svůj plus. Muži si mohli vyzkoušet bezpočet módních klobouků, aniž by si rozcuchali vlasy.

V oblékání panoval trend, že by si měl člověk užívat života, dokud to jde. Formální oblečení a naškrobené límce nahradily volnější kalhoty, košile s krátkým rukávem a vesty, popřípadě lehčí kabáty. To vše navozovalo dojem mladistvého elánu, což ženy shledávaly velmi přitažlivým.

Porody ve starověkém Římě: Muži umírali ve válce, ženy při plození dětí, říká historička

Hlavně ta osobnost...

V dnešní době se páry jen zřídkakdy okamžitě vezmou. Nejdříve spolu randí a zjišťují, jaký je ten druhý člověk. Když tak padly domluvené sňatky, muži vlastně nevěděli, co dělat. Najednou ženy zajímala jejich osobnost a ne kolik měli v bance peněz (alespoň ne všechny). Kdo se v tom nenaučil chodit, a kdo to hlavně odmítal akceptovat, měl to v seznamování hodně těžké.

Totéž platilo i v oblasti intimity. Najednou si páry začaly na veřejnosti projevovat náklonnost. Jinak se přistupovalo i k sexu. Ženy mnohdy dávaly přednost mužům, kteří akceptovali předmanželský sex. Mezi mladými lidmi také vznikaly takzvané petting parties, kde se lidé líbali a objímali. Zatímco pamětníky tato zábava pohoršovala, zejména vysokoškoláci v ní viděli revoltu proti starým pořádkům.

Rady pro dívky podle časopisu Seventeen (1967): Trénujte melodiku hlasu a s chlapcem noste jen malou kabelku

Sport a opalování

Dvacátá léta byla také oslavou amerického sportu. Ten byl doposud spojen s dětstvím. A proto se stal oblíbenou kratochvílí mladých lidí. Byli posedlí myšlenkou věčné krásy, a tak tímto pokračovali v oslavách mládí. Najednou se tak pro všechny stali vzory sportovci, a to nejen jako symboly zdraví a elánu, ale také jako příklady ctnosti, čistoty a tvrdé práce.

Něžné pohlaví tak začalo logicky u svých protějšků vyhledávat nejen zájem o sport, ale také opálenou pokožku. Tmavší odstín byl opět spojen s fyzickou zdatností. Viktoriánské bledé tváře už nikoho nebraly. "In" tak byl pohyb na čerstvém vzduchu a plavání, kde bylo taktéž možné najít vhodného partnera. Pokud tedy splňoval kritéria uvedená v tomto článku.

Intimnosti ve viktoriánské éře: Ženy měly jenom rodit, rozkoš jim byla zapovězena

Zdroje informací:Wikipedia.org: 1920sGrunge.com: Suprising Things Women Found Attractive 100 Years Ago

Související články

2024-05-03T14:18:43Z dg43tfdfdgfd