MěSíčEK LéKAřSKý: VYPěSTUJTE SI JEDLOU LETNIčKU, VYPADá NáDHERNě, JE NENáROčNá, A DOKONCE Léčí

Měsíček lékařský patří mezi rostliny, které by neměly chybět snad na žádné zahradě, ale pěstovat je můžete i květináči na balkoně. Jedná se o jednu z nejskromnějších, a přitom nejkrásnějších letniček, která spolehlivě vykvétá po celé léto, má v sobě obrovskou léčivou sílu, na záhonech chrání ostatní rostliny před plísněmi i škůdci, dezinfikuje půdu a báječně jí to bude slušet nejen ve váze, ale i na vašem talíři.

Semena měsíčku lékařského můžete vysévat během dubna do volné půdy, ale pokud chcete klíčení semen urychlit, klidně je vysejte do misky doma za oknem. Měsíček náleží mezi ty nenáročné letničky, které vám prominou snad všechna pěstitelská pochybení. Je docela jedno, jestli měsíčky vysejete už na podzim a semena necháte přezimovat v půdě, brzy na jaře nebo na ně naopak trochu zapomenete a vysejete je třeba až na začátku léta. Jednoduše pak měsíčky vykvetou později, ale o jejich zářivě sluníčkové květy určitě nepřijdete. A dokonce se o jejich výsev nebudete muset už v příštích letech vůbec starat. Měsíček lékařský se spolehlivě množí samovýsevem.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých pochází pravděpodobně z jižní Evropy a dorůstá do výšky 30-60 cm. Měsíček má jasně zelené, celokrajné listy, vyrůstající z pevné lodyhy, květní úbory září na záhonech jasně žlutou nebo oranžovou barvou a bývají 4-8 cm veliké. Měsíčky nevyžadují prakticky žádnou péči, ale pravidelným odstraňováním odkvetlých částí podpoříte nasazování dalších květů. Rostlinám nevadí ani hlubší seříznutí, po kterém znovu bujně obrazí a vykvetou, a to až do zámrazu.

Měsíček lékařský má rád umístění na plném slunci, v běžné zahradní půdě, dobře propustné, a ne příliš podmáčené.

Na co se používá měsíček lékařský

Mezi zahradními nadšenci jsou velmi známé příznivé účinky měsíčku pro celou zahradu, měsíček funguje jako rostlinolékař. Využívá se jako zelené hnojení, dezinfikuje půdu a účinně odpuzuje nepříjemné škůdce, háďátka a svilušky.

Měsíčky, vysazené vedle rajčat, dýní a okurek, stáhnou na sebe nepříjemné plísně a plody zeleniny tak získají čas na dozrání. 

Co se dá udělat z měsíčku lékařského

Hojivá mast z měsíčku lékařského

Nejznámější, a také nejčastější, je využití okvětních lístků měsíčku lékařského pro výrobu mastí na špatně se hojící rány a další kožní problémy, jako jsou proleženiny, zapařeniny, drobné odřeniny či plísně na nohou. Mast si můžete snadno vyrobit sami, pokud 4 hrsti čerstvých okvětních lístků měsíčku přidáte do 300 ml vyškvařeného, nesoleného sádla a směs povaříte asi 30 minut při nižší teplotě. Hotovou mast uchovávejte v uzavřeném kelímku v lednici. Mast působí hojivě i na křečové žíly a ulevuje při bodnutí hmyzem.

Léčivý nálev z měsíčku lékařského

Na špatně se hojící rány a další kožní problémy můžete využít i měsíčkový nálev, který se využívá ve formě obkladů nebo i vnitřně, při chorobách jater, žlučníku a močových cest. Nálev vyrobíte snadno, 1 lžičku sušeného měsíčku zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 10 minut vyluhovat.

Měsíček jako náhražka šafránu i ozdoba talíře

Snadno dostupné květy měsíčku byly dříve využívány jako náhrada drahého šafránu. Pokrm však pouze obarvily. Jedná se o neškodné a dobře dostupné potravinářské barvivo.

Jedlé květy měsíčku můžete využít i na efektní ozdobu zeleninových, ovocných i těstovinových salátů. Květy mají jemně pikantní chuť.

Jedlé jsou i listy měsíčku lékařského, které se hodí do zeleninových salátů a nadrobno nasekané je můžete využít například k pečenému nebo grilovanému masu. Listy mají jemně slanou chuť.

Zdroj: Léčivé síly z přírody (M. Engemann, nakl. Dona, 1992); https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/mesicek-lekarsky-jak-pestovat-krasnou-kvetinu-lecivou-bylinu-falesny-safran-recepty-mesickova-mast-olej;

 

Související články

2024-05-05T16:27:05Z dg43tfdfdgfd