NáDHERNé LETNí CIBULOVINY Z DOB NAšICH BABIčEK, KTERé SKORO NIKDO NEZNá: VYSAďTE SI LETNí HYACINT, ANANASOVOU LILII NEBO KříN

Jakmile pomine nebezpečí, že by ještě mráz mohl proniknout do půdy a způsobit tak značné škody, je ten správný čas pro výsadbu letních cibulovin. Že jste o letních cibulovinách ještě neslyšeli? To je ale velká chyba, protože taková litoška, křín nebo chocholatice jsou naprosto úchvatné a v dnešní době je už skoro nikdo nepěstuje. Vraťme se tedy do dob našich babiček, které tyto rostliny na své zahradě pěstovaly a uvidíte, že si tyto nevšední cibuloviny zamilujete stejně, jako ony.

Kdy sázet letní cibuloviny

Začátek či někde spíše polovina května už je vhodná doba pro výsadbu letních cibulovin, které ocení převážně slunná stanoviště a propustnou půdu. Propustná půda je velmi důležitá, protože všechny cibuloviny jsou náchylné na hniloby svého zásobního orgánu, které vznikají převážně v důsledku přemokření.

Jak zasadit cibuloviny

Výsadba cibulovin samozřejmě začíná přípravou půdy, jejím odplevelením a případným odlehčením pískem. Pro cibule vyhlubte takovou jamku, aby cibule byly zakryty zhruba 3-5 cm vrstvou. Jsou-li cibule svraštělé a suché, můžete je namočit na 24 hodin do vody a tím je trochu nabudit. Na dno výsadbové jamky přidejte písek, jako drenážní vrstvu, která zabrání hromadění vody v blízkosti cibule. Zahrňte a dobře zalijte, máte-li cibule ve volném záhoně, rozhodně do místa výsadby zapíchněte cedulku s názvem dané cibuloviny. Než totiž vyrazí nadzemní část, mohli byste zapomenout na to, že tady nějakou cibuli máte vysazenou a zničili byste ji případnou další výsadbou rostlin.

1.Litoška: africká kráska, která připomíná hyacint

Litoška neboli letní hyacint (Galtonia candicans) je krásná cibulovina, která svým květem připomíná hyacint, kdy na vysokých stoncích během července až srpna vykvétají drobné, zvonkovité květy, které krásně voní. Květy jsou bílé, uspořádané v hroznovitém květenství a svojí vůní lákají včely a motýly. Litoška dorůstá do výšky jednoho metru a pokud ji chcete pěstovat ve skupině, vysaďte jednotlivé rostliny zhruba 30 cm od sebe, aby vynikla jejich krása a jednotlivé rostliny spolu nesoupeřily mezi sebou o prostor. Litoška vyžaduje během vegetace pravidelnou zálivku.

2. Chocholatice: připomíná ananas a vnese do zahrady trochu exotiky

Další, krásnou cibulovinou je chocholatice (Eucomis autumnalis), která dorůstá výšky kolem 50 cm. Je výjimečná z mnoha důvodů. Jednak má nevšední, exoticky působící květy, což jsou hrozny a jednotlivé květy jsou bílé, hvězdnaté. Kvete od poloviny léta až do podzimu. Na špičce hrotu je pak umístěna růžice světlých listů, podobné jako u ananasu, a právě díky tomu se jí také říká ananasová lilie. Květy jsou hojně navštěvovány včelami, protože jsou bohaté na nektar. Květy kvetou zhruba měsíc a otvírají se postupně zezdola nahoru. Po opylení květy zezelenají a jsou tak dekorativní po zbytek sezóny. Chocholatice je tak výjimečná, že získala prestižní ocenění Královské zahradnické společnosti.

3. Křín: připomíná amarylis a je jedovatý

Křín skloněný (Crinum asiaticum) je stálezelená, tropická rostlina, která pochází z jihovýchodní Asie a Tichomoří. V zemi původu roste běžně na březích vodních ploch, v polostínu i na plném slunci. Křín je velmi výrazná rostlina, a to nejen svým květem, který připomíná amarylis, ale také svojí výškou, která může být až 2 m. Křín se tedy může využít v zahradě jako zajímavá solitéra. Cibule, která je poměrně velká, může vážit i několik kilogramů. Listy má v růžici, mečovité a na vrcholu zašpičatělé. Květy voní, jsou šestičetné s úzkými okvětními plátky a žlutozelenou trubkou tvořící okolík. Kvete poměrně dlouho, a to od května do října. Ale pozor, celá rostlina je jedovatá. Křín miluje vlhčí půdy, a proto se vysazuje kolem vodních toků. Často se u nás pěstuje také v nádobě.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-05-07T07:47:42Z dg43tfdfdgfd