PLAMéNEK MůžETE ZíSKAT Z ROSTLINY, KTEROU Už MáTE DOMA. ODEBERTE říZKY

Plamének je nádherná rostlina ve spoustě barevných provedeních. Pro všechny je společné to, že vám nabízí velké množství květin za minimum péče. To je důvod, proč je tato rostlina tak oblíbená. Jeho množení je také velmi jednoduché. Jedním z nejjednodušších způsobů je odebrání řízků. Tím mateční rostlině neublížíte a získat můžete celou řadu dalších rostlin. Níže je podrobný návod, jak na to.

Plamének si můžete snadno rozmnožit

Nejprve je třeba najít si ten správný výhonek, ze kterého si vytvoříte svůj řízek. Hodí se silně rostoucí stonek. K jeho odebrání je nejlepší období od dubna do května. Jeho listový pupen by neměl být příliš měkký, ale ani příliš dřevnatý. V naprosté většině případů ho najdete někde ve střední části rostliny. Jakmile stonky zakoření (obvykle asi po čtyřech týdnech), vyrostou z paždí listů nahoře výhonky.

  1. Z odebraného výhonku odřízněte špičku tak, že ji seříznete těsně nad místem, kde proti sobě vyrůstají dva listy.
  2. Dole se výhonek zkrátí asi v polovině mezi tímto uzlem a uzlem pod ním. Tímto získáte poměrně krátký výhonek podobný písmenu T. Ty můžete stimulovat vhodným přípravkem k růstu.
  3. Připravte si malý květináček a naplňte jej výživnou směsí (dobře uleželý kompost apod.). Kolem okraje udělejte dírky a jemně do nich zatlačte řízky.
  4. Dobře zalijte a vložte do polyetylenového sáčku. Udržujte při dobré vlhkosti a kontrolujte každé dva až tři dny.
  5. Asi za čtyři týdny řízky zakoření. Poznáte to podle toho, že při jemném zatažení kladou odpor. Pokud jdou snadno vytáhnout, počkejte ještě minimálně dva týdny.
  6. Zakořeněné řízky přesaďte po jednom do nádoby. Teprve dobře rostoucí a silné rostliny můžete zasadit přímo do země.

Další pěstování plaménku

Abyste se vyhnuli možným problémům, bude dobré správně zvolit stanoviště. Clematis je rostlina, která miluje, když má kořeny ve stínu, ale květy a nadzemní části na slunci. Raději rostou přímo v půdě, než v nádobě. Nezapomeňte na to, že clematis potřebuje oporu pro svůj růst. Záleží na tom, jaký druh jste si pořídili. Některé vyžadují mřížoví, jiné se budou dobře šířit i po zdi nebo dokonce po stromech. Existují také druhy, které rostou volně na půdě.

Plamének a prořezávání

Prořezávejte podle toho, jaký plamének doma máte:

  • skupina: typ Clematis montana – typický je bujný růst, kvete od konce jara do začátku léta na dřevě vytvořeném v předchozím roce. Nevyžaduje žádný řez, pouze je-li to nutné – po odkvětu. Pro růst je nutná silná konstrukce, jako je třeba mřížoví. Mladé výhonky zaštipujte, ale jinak řezejte jen minimálně. Zmlazovací řez neprovádíme dříve, než za tři roky.
  • skupina: velkokvěté, ušlechtilé – roste na dřevě z předchozího roku, v únoru by měl být lehce seříznut. Odstraňte poškozené a slabé stonky, čímž uvolníte místo pro nový růst. Pak zastřihněte další stonky těsně nad nejsilnějším a nejvyšším párem pupenů.
  • 3. skupina: pozdní velkokvěté odrůdy, později kvetoucí druhy, drobnokvěté odrůdy a bylinné typy – kvete na růstu aktuální sezóny. Řez provádíme brzy na jaře, než začne růst. Je poměrně radikální – seřízněte rostlinu těsně nad zdravým pupenem asi 30 cm od půdy.

Zdroje info:

https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-take-clematis-cuttings/

https://www.rostliny-cs.com/sfo/cz/clematis-mno%C5%BEen%C3%AD/

https://www.zahradkari.cz/odborne/kalendarium/podrobne/rez_plamenku.htm

Foto: Unsplash

The post Plamének můžete získat z rostliny, kterou už máte doma. Odeberte řízky first appeared on Naše zahrada.

2024-05-07T09:40:44Z dg43tfdfdgfd