PROřEZáVáNí PODPOří ORCHIDEJ K LEPšíMU RůSTU A KVETENí

Prořezávání orchidejí nemusí být činnost, kterou vyžadují všechny orchideje. Záleží na tom, jaký máte druh. Jsou orchideje, pro které je řez důležitou součástí jejich péče, ale existují i takové, které řez nevyžadují a je pro ně zbytečný. A aby to nebylo tak jednoduché, tak určitý druh orchidejí může vyžadovat řez po odkvětu, zatímco jiný až po usušení stonku orchideje. Dočíst se to můžete na instrukcích o péči právě vašeho tipu orchideje, který je obvykle k rostlině přiložen při prodeji.

Kdy prořezávat

Orchideje prořezáváme v okamžiku, kdy nejsou v aktivní fázi růstu, nejčastěji tedy po odkvětu. Takovým řezem docílíme toho, že rostlina bude pokračovat v růstu a dříve znovu vykvete. Navíc může produkovat nové výhony, na kterých porostou poupata. Před jakýmkoli řezem je důležité dezinfikovat své nástroje, abychom rostlinu nevystavili patogenům, které by mohli narušit její růst. Tím bychom prořezáváním dosáhli pravého opaku.

Prořezávání kořenů

Vždy při přesazování můžete zkontrolovat kořeny. Pokud jsou některé už scvrklé a hnědé, můžete je čistým nástrojem prořezat. Pokud uvidíte kořeny, které trčí z květináče a jsou hnědé, i ty můžete čistým řezem odstranit. Dejte si ale pozor, ať nepoškodíte zdravé kořeny nebo nezbavíte rostlinu kořenů až příliš.

Prořezávání výhonků

Mnoho odborníků doporučuje stříhat výhonek nad třetím okem, počítáno odspoda. Možná se po tomto zákroku rostlina rozhodne, že pokvete znovu. Záleží to na jejím stavu – pokud první kvetení rostlinu příliš vysílilo, nepokvete. Můžete se ale pokusit rostlinu stimulovat tím, že budete přispívat k jejímu co nejlepšímu možnému stavu. Pokud u orchideje dojde k uschnutí pouze horní části výhony, odřízněte pouze tuto část. Zbývající část může vytvářet boční výhonky a znovu kvést.

  • Prořezávání nad třetím okem (hrbolky na výhonku) je vhodné u orchidejí Phalaenopsis, Oncidium a Dendrobium. Přistupujeme k němu v okamžiku, kdy začne uvadat poslední květ.

Přeřezávání listů

Listy odstraňujeme pouze v případě, že už jsou odumřelé nebo jeví známky napadení choroby.

Zdroje info:

https://www.thespruce.com/how-to-prune-orchids-6890494

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/przycinanie-storczykow

Foto: Unsplash

The post Prořezávání podpoří orchidej k lepšímu růstu a kvetení first appeared on Naše zahrada.

2024-05-05T08:38:28Z dg43tfdfdgfd