SóJA PRý ZžENšťUJE MUžE KVůLI IZOFLAVONůM. NE VíCE, NEž PIVO

Sója je častou náhradou masa ve vegetariánské stravě. Internetem se ale začala šířit zpráva, že po sóji mají muži velká prsa. Obsahují totiž izoflavony, které mají slabou estrogenní aktivitu. A právě díky estrogenní aktivitě by mělo hrozit to, co se označuje jako gynekomastie. Jedná se o nezhoubné zvětšení mléčných žláz u mužů, tedy o „mužská prsa“. Oblíbeným nápojem spousty mužů je pivo. Ale i v něm jsou obsaženy fytoestrogeny. Takže potenciálně mohou růst prsa i z něho.

Sója a mužská prsa

Většina sójových produktu obsahuje rostlinné estrogeny. Když je přijmete ve stravě do svého těla, začnou napodobovat funkci lidských estrogenů, které způsobují vývoj sekundárních pohlavních znaků u žen. Pokud tedy muži konzumují větší množství potravin obsahujících sóju, může u nich nastat i nárůst prsou. Neexistuje ale žádná studie, která by prokazatelně určila jako příčinu růstu prsou u mužů právě sója. Potravin, které fytoestrogeny obsahují, je totiž mnohem více. A patří mezi ně i pivo.

  • Není prokázáno ani to, že by sója měla nepříznivě ovlivnit reprodukční funkce u mužů.

Pivo a zženštění mužů

Všechny alkoholické nápoje – a patří mezi ně i pivo – ovlivňují schopnost jater zbavit se přebytečného estrogenu. Ten se může začít v lidském těle hromadit a aktivovat. Pivo obsahuje rostlinné estrogeny, které s v těle přeměňují na estrogen. Konzumace velkého množství piva tedy funguje pro růst prsou hned dvakrát: brání odbourávání estrogenů a navíc je jejich zdrojem. I když je množství fytoestrogenů v pivu větší, než v případě sóji, i tak je ho příliš málo na to, aby došlo k větším změnám.

Sója a gynekomastie

Spousta mužů se ptá, jestli jim po konzumaci sóji narostou prsa. Růst prsou čili gynekomastie je u mužů způsobena změnou hladin hormonů a tím, jak na ně tělo reaguje. Mezi faktory, kterou mohou přispět ke vzniku gynekomastie, je stárnutí (vyskytuje se u jednoho ze čtyř mužů nad 50 let), užívání alkoholu, steroidů nebo marihuany, ale také některých léků. Změna hladiny hormonů byla také připisována sóji, i když ve vědecké literatuře je jen málo na podporu této myšlenky.

Muž s velkými prsy

V roce 2008 byl zaznamenán případ muže, kterému po konzumaci sójového mléka narostla velká prsa. Formou blogových příspěvků se pak tento jeho problém šířil internetem dál jako varování: „Muži, nepijte sójové mléko, rostou po nich prsa!“ Důležitý údaj ale zůstal utajen: tento muž pil denně více než 3 litry sójového mléka. To naznačuje, že by sója ve větším množství mohla způsobit potíže s gynekomastií. Dosud není známá dlouhodobá bezpečnost vysokých dávek sójových izoflavonů a jsou zapotřebí další studie.

Zdroje info:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9437790/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6400998/

https://www.apollocosmeticclinics.com/plastic-cosmetic-surgery/6-foods-causing-man-boobs/

https://www.mensjournal.com/food-drink/does-soy-really-cause-man-boobs

https://www.businessinsider.com/will-beer-give-you-man-boobs-2015-6

Foto: Unsplash

The post Sója prý zženšťuje muže kvůli izoflavonům. Ne více, než pivo first appeared on Plné zdraví.

2024-05-08T11:33:21Z dg43tfdfdgfd