UPéCT DOMáCí VEKU NA CHLEBíčKY BUDE PODLE NAšEHO VIDEA HRAčKA

Upéct domácí chlebíčkovou veku není nic složitého. Jednoduché kynuté těsto po vykynutí stočíme a upečeme. Začátečníkům s postupem pomůže názorné video. I když se dá veka levně koupit, s tou domácí budou vaše chlebíčky opravdu luxusní.

Obložené chlebíčky jsou český fenomén. S domácí upečenou vekou si na nich pochutnáme mnohem víc. Veku pečeme z jednoduchého kynutého těsta s pšeničnou moukou, ale můžeme část mouky nahradit celozrnnou, špaldovou nebo jinou podle preferencí. Veka pak bude méně „vatovitá“.

Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy

Jaké těsto na veku

Podle starých pekařských předpisů potřebujeme na 4 veky běžné velikosti 1 kg hladké pšeničné mouky (až 200 g z toho může být mouka celozrnná nebo žitná, aniž by těsto ztratilo jemnost a pružnost), 20 g cukru, 15 g soli, 50 g tuku (máslo, sádlo, olej), 40 g (stačilo by 25–30 g) droždí a 450 ml vody.

Na přípravu těsta můžeme využít robot nebo domácí pekárnu. V opačném případě připravíme kvásek z poloviny mouky, vody a veškerého cukru. Po vykynutí dodáme zbytek mouky, vody, sůl a tuk. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

Jak upéct domácí veku? Chlebíčky milujeme všichni, ale co kdybychom je tentokrát připravili z domácí veky? Poradíme, jak na to

Jak tvarovat a upéct domácí veku

Podle videa v úvodu článku to bude snadné.

  • Vykynuté těsto rozdělíme na díly a každý na vále propracujeme. Ty díly, s kterými nebudeme hned pracovat, zakryjeme proti osychání.
  • Jeden díl roztáhneme rukama nebo rozválíme válečkem na tvar čtverce nebo obdélníku.
  • Rohy nejdál od sebe překlopíme směrem ke středu. Směrem k sobě začneme těsto rolovat a po každém otočení zpětným pohybem utáhneme.
  • Veku položíme spojem na plech, aby se nerozmotala. Necháme dokynout.
  • Můžeme (ale nemusíme) povrch potřít rozkvedlaným vejcem. Potírat můžeme jen vodou.
  • Pečeme při 200 °C asi 25–30 minut

Tip: Aby se veky v troubě nevysušily, osvědčilo se je péct s párou (parní trouba nebo kastrůlek s trochou vody na dně trouby).

S upečenou vekou si určitě poradí každý, tak jen přidáme pár našich tipů.

Videorecept vás naučí oblíbený ševcovský mls, který bývá oblíbenou pomazánkou na chlebíčky.

   

Přečtěte si také:

2024-05-05T08:39:28Z dg43tfdfdgfd