Z POLE NA TALíř: OVLáDNěTE PříPRAVU CHřESTU JAKO šéFKUCHAřI. PřIPRAVíTE Z NěJ EFEKTNí LAHůDKY, KTERýM NIKDO NEODOLá

Chřest patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, která má jemnou, lehce oříškovou chuť. Nejlepší je chřest čerstvý, který k zákazníkům neputuje z velké dáli. Poznáte ho podle toho, že jeho konce nejsou zcela zaschlé a výhonky ovadlé a gumové. Až čerstvý chřest přinesete domů, bude potřeba jej před další úpravou potřeba očistit.

Jak očistit chřest?

  • U zeleného chřestu nejprve odstraňte konce stonků, které bývají dřevnaté. Můžete je buď odlomit v místě, kde se výhonek přirozeně láme, nebo odříznout přibližně 1–2 cm od konce.
  • Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory.

Jak tepelně upravit chřest

  1. Blanšírováním ve vroucí vodě. Chřest ponořte do vařící vody na 2–4 minuty a poté ho rychle přendejte do misky se studenou vodou a ledem. Tím se okamžitě zastaví proces vaření, chřest si zachová krásnou zelenou barvu i křupavost. Blanšírovaný chřest můžete podávat s máslem, kapkou citronové šťávy a strouhaným parmazánem nebo holandskou omáčkou.
  2. Pečením v troubě. Chřest můžete jen potřít olivovým olejem, osolit, opepřit a péct v předehřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut.
  3. Grilováním: Chřestu sluší také grilování. Potřete výhonky olejem a dejte na rozpálený rošt či grilovací pánev. Chřestu stačí na rožni jen pár minut.
  4. Rychlým restováním: Rychlé osmahnutí na pánvi s trochou másla nebo oleje je další skvělý způsob, kterým zvýrazníte přirozenou chuť chřestu. Restovaný chřest můžete přidat ke smažené rýži či restovaným nudlím nebo podávat jako zeleninovou přílohu.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-05-07T09:41:18Z dg43tfdfdgfd