ČERNé TEčKY MůžETE ODSTRANIT I BEZ SPECIáLNíCH PříPRAVKů. POSTAčí TO, CO Už MáTE DOMA

Obličej je obvykle tím, čeho si na nás lidé všímají. A protože už jen jeden pohled dotváří první dojem, je důležité vědět, jak o sebe pečovat. Černé tečky jsou poměrně běžným problémem. Mohou se objevit nejenom na obličeji, ale také na krku, zádech a hrudníku. Příčinou jejich vzniku může být vysoká produkce mazu kůži či podráždění folikulů chloupků. Bohužel existují i mnohé další příčiny. I když jsou většinou problémem dospívajících, nevyhýbají se ani dospělým.

Co jsou černé tečky?

Jedná se o druh akné. Na obličeji se nachází otevřené hrbolky, které se zaplní přebytečným mazem a odumřelou kůží. Díky tomu získají tmavou barvu. Jedná se v podstatě o ucpané póry. Nejsou naplněné bílo-žlutou tekutinou, jako je tomu v případě klasického akné. Je velice pravděpodobné, že v určité fázi lidského života se tečky vyskytnou u téměř každé osoby. Asi jen 10 až 20 % lidí na tento problém trpí i v dospělosti.

Jak odstranit černé tečky?

Velmi vážné případy můžete řešit s kožním lékařem, který vám předepíše vhodné léky (nejčastěji ve formě krémů). K dispozici je i celá řada volně dostupných přípravků:

  • Kyselina salicylová – kupte si přípravek s jejím obsahem, nejlépe pleťovou vodu. Díky ní odstraňujete z pokožky horní odumřelou vrstvu tak, že ji rozpouštíte. Díky tomu nedochází k jejich usazování v otevřených pórech.
  • Kyselina azelaová – tato kyselina je přirozeně obsažená v takových obilovinách, jako je ječmen, pšenice a žito. Dá se ale koupit i ve formě prášku. Jako taková zabíjí mikroorganismy na kůži a snižuje její otoky.
  • Benzoyl-peroxid – je volně dostupný ve většině lékáren a používá se na různé druhy akné. Můžete jej koupit ve formě gelu nebo mycího prostředku, který se neoplachuje. Odstraňuje nadbytečné množství bakterií na pokožce a přitom pokožku méně dráždí. Vedlejším účinkem této léčby je bohužel suchá pokožka.
  • Retinoidy (deriváty vitamínu A) – rozkládají černé tečky i klasické bílé akné a pomáhají předcházet ucpávání pórů. Vedlejšími účinky mohou být změna barvy kůže a její odlupování. Proto je vhodné používat retinoly společně s hydratačním krémem.

Jaký domácí lék použít?

Připravit si můžete též prostředek, který je dostupný doma. Získáte jej tak, že smícháte prášek do pečiva s několika kapkami ricinového oleje. Vznikne vám hustá pasta, kterou naneste na černé tečky. Nechte je působit asi 5 minut, poté promasírujte krouživými pohyby a opláchněte vlažnou vodou. Opakujte každý večer, dokud se teček nezbavíte.

Může pomoci i peeling?

Peeling je velice účinným způsobem, jak se můžete zbavit černých teček. Nepotřebujete si kupovat žádné speciální přípravky. Peeling je ve skutečnosti tekutá nebo krémová složka smíchaná s abrazivem – čili pevnými částicemi. Těmito pevnými částicemi může být krystalový nebo krupicový cukr popřípadě též kávová sedlina (ta má výhodu, že obsahuje kofein – ten má na pokožku příznivé účinky). Tekutou či krémovou složkou může být kokosové máslo či jakýkoli hydratační krém. Zde je návrh na výrobu domácího peelingu:

  • Smíchejte lžíci cukru, lžičku vody a šťávu z poloviny citronu. Naneste na obličej a masírujte po dobu 5 minut. Abrazivní složka jemně odstraní usazeniny v pórech a tím vás zbaví černých teček. Následně opláchněte vlažnou vodou. Pamatujte si, že peeling je možné provádět jednou až dvakrát týdně, aby nedošlo k poškození horní části pokožky.

Zdroje info:

https://5mindlazdrowia.pl/wagry-brodawki-plamy-starcze/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22038-blackheads

Foto: Unsplash

The post Černé tečky můžete odstranit i bez speciálních přípravků. Postačí to, co už máte doma first appeared on Plné zdraví.

2024-05-05T11:37:27Z dg43tfdfdgfd