TIPY, JAK OMEZIT PLýTVáNí POTRAVINAMI: PLáNOVáNí, USKLADNěNí A VYUžITí MRAZáKU

Děsí vás útrata za nákup potravin? Jak více ušetřit? Na co myslet a podle čeho se řídit, aby lednice nebyla plná zkaženého jídla, které místo na talíři skončí v koši?

Základem je plánování

Hlavním důvodem, proč v lednici zbývá nevyužité jídlo a potraviny, je ten, že si nákup zkrátka dobře nenaplánujeme. Ano, mnohdy nakupujeme očima. V nákupním košíku se nám tak ocitne spousta věcí, které prostě tam hodíme bezmyšlenkovitě. Na nákup je třeba vyrazit s předem připraveným nákupním seznamem na danou dobu či týden, na který potraviny pořizujeme. Seznam by se měl odvíjet od předem připraveného vašeho jídelníčku na dané období a též i od toho, jaké položky máte doma už koupené.

Potraviny, ale také třeba i nápoje, plánujte tak, abyste je postupně využili všechny načaté i částečně spotřebované ingredience. Rovněž úspora a předejití plýtvání se týká i omáček, bylinek, velkého balení jogurtů apod. Jde o to, že když už něco otevřete, tak abyste to co nejdříve spotřebovali. Načnete velký jogurt, sníte pár lžic, za pár dní se na něm vytvoří plíseň a skončí v koši. Zde je třeba i myslet na to, abyste vše nabírali čistou lžicí, aby nemohlo dojít ke kontaminaci potravin.

Nepodcenit uskladnění potravin

Správné skladování potravin vede k delší výdrži. Je tak dobré se ujistit, že máte dobře nastavenou teplotu chladničky, optimální je úroveň kolem 4 °C. Tato teplota má vliv na zpomalení růstu bakterií a prodlužuje trvanlivost potravin. Rozhodně nehrňte veškerý nákup do lednice. Ne všechno tam patří. Správné skladování má podstatný význam, díky čemuž prodloužíte výdrž potravin, a tak můžete ušetřit.

Foto: Pixabay

Efektivní zpracování a využití mrazáku

Pakliže víte, že nemáte čas či příležitost některé věci sníst, tak je dejte do mrazáku. Můžete tam dát nejen nakrájenou zeleninu, kterou pak lze následně použít do smoothie, ale také nakrájený chleba. Do mrazáku mohou přijít i bylinky, když je zmrazíte s kapkou oleje ve formičkách na led. Při zamrazování je třeba dbát na to, abyste suroviny rozdělili vždy na menší porce. Až je pak budete potřebovat, nebudete muset najednou rozmrazit více jídla. Vhodné je používat i mrazicí sáčky či speciální kontejnery na mražení.

Zdroj: primanapady.cz, prozeny.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Tipy, jak omezit plýtvání potravinami: Plánování, uskladnění a využití mrazáku first appeared on Náš dům.

2024-04-27T04:11:31Z dg43tfdfdgfd